Malinowy deser z mascarpone
Szybki, przepyszny malinowy deser z mascarpone, który można zrobić z tego, co akurat jest w domu. Możecie dowolnie zmieniać owoce, chrupiące dodatki, ważne, by zachować bazę z kremówki i mascarpone. U mnie mąż był zachwycony, dziecko i sąsiadki również, więc musiało być dobre!
Składniki
frużelina z malinami (zamiast wiśni uwzględnionych w przepisie dajemy maliny)
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
herbatniki typu Digestive (kilka sztuk)
Na spód pucharków wykładamy pokruszone herbatniki i przykrywamy je warstwą frużeliny.
Ubijamy zimną śmietanę na sztywno, dodajemy do niej zimnie mascarpone i chwilę jeszcze ubijamy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Wykładamy masę na frużelinę.
Takie same warstwy nakładamy jeszcze raz. Całość posypujemy pokruszonymi herbatnikami.