Muffinki kokosowe z białą czekoladą
Poleca: Justyna
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Justyna |
Dla fanów kokosowych wypieków! Wyszło mi 12 niezbyt wyrośniętych muffinek, a zużyłam 8 kopiastych łyżek wiórków kokosowych. Babeczki są więc „napakowane” kokosem. Robi się je bardzo szybko. Znikają chyba jeszcze szybciej 😉
Składniki:
(na 12 muffinek)
150 g mąki
70 g cukru
szczypta soli
8 łyżek wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
120 g roztopionego i ostudzonego masła
50 ml soku cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche (czyli do sody włącznie), a w drugim mokre. Zawartość naczyń łączymy i mieszamy. Powstałą masą wypełniamy papilotki włożone do formy na muffinki lub papilotki silikonowe.
Muffinki nie urosną zbytnio. Napełniłam foremki do 2/3 wysokości i nie wyrosły ponad brzegi.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Polewa:
80 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
kilka łyżek wiórków kokosowych
Muffinki smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami.
Fot. Justyna |