Omlet z dodatkami
Poleca: Krolcia
Zamiast jajecznicy na boczku zawsze można zrobić taki właśnie omlet. Dodatki oczywiście według uznania – wszystko da się zmodyfikować. Obowiązkowe są tylko jajka 🙂 Może nie jest to najzdrowsze śniadanie świata, ale za to pyszne!:)
Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż tłuszczyk się nieco wytopi.
Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę i pieczarki. Całość smażymy, aż się lekko zrumieni, i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i przyprawy i rozbijamy trzepaczką. Na koniec dodajemy wystudzone, podsmażone wcześniej dodatki.
Wylewamy całość na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną łyżeczką masła. Zostawiamy na maleńkim ogniu. Trzymamy tak, aż się niemal zetnie. Na chwilę wstawiamy wtedy jeszcze całość do ciepłego piekarnika. Gotowy omlet wykładamy na talerz. Zwijamy w rulonik, kroimy na pół.
Składniki
Przepis
Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż tłuszczyk się nieco wytopi.
Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę i pieczarki. Całość smażymy, aż się lekko zrumieni, i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i przyprawy i rozbijamy trzepaczką. Na koniec dodajemy wystudzone, podsmażone wcześniej dodatki.
Wylewamy całość na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną łyżeczką masła. Zostawiamy na maleńkim ogniu. Trzymamy tak, aż się niemal zetnie. Na chwilę wstawiamy wtedy jeszcze całość do ciepłego piekarnika. Gotowy omlet wykładamy na talerz. Zwijamy w rulonik, kroimy na pół.