|

Omlet z dodatkami

Poleca: Krolcia

Zamiast jajecznicy na boczku zawsze można zrobić taki właśnie omlet. Dodatki oczywiście według uznania – wszystko da się zmodyfikować. Obowiązkowe są tylko jajka 🙂 Może nie jest to najzdrowsze śniadanie świata, ale za to pyszne!:)

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Składniki
 100 g wędzonego boczku
 2 szt. małe pieczarki
 1 szt. mała cebulka
 3 szt. jajka
 2 łyżka/łyżki/łyżek mleka
 sól, pieprz biały
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek masła

1

Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż tłuszczyk się nieco wytopi.

2

Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę i pieczarki. Całość smażymy, aż się lekko zrumieni, i odstawiamy do wystudzenia.

3

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i przyprawy i rozbijamy trzepaczką. Na koniec dodajemy wystudzone, podsmażone wcześniej dodatki.

4

Wylewamy całość na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną łyżeczką masła. Zostawiamy na maleńkim ogniu. Trzymamy tak, aż się niemal zetnie. Na chwilę wstawiamy wtedy jeszcze całość do ciepłego piekarnika. Gotowy omlet wykładamy na talerz. Zwijamy w rulonik, kroimy na pół.

Składniki

Składniki
 100 g wędzonego boczku
 2 szt. małe pieczarki
 1 szt. mała cebulka
 3 szt. jajka
 2 łyżka/łyżki/łyżek mleka
 sól, pieprz biały
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek masła

Przepis

1

Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż tłuszczyk się nieco wytopi.

2

Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę i pieczarki. Całość smażymy, aż się lekko zrumieni, i odstawiamy do wystudzenia.

3

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i przyprawy i rozbijamy trzepaczką. Na koniec dodajemy wystudzone, podsmażone wcześniej dodatki.

4

Wylewamy całość na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną łyżeczką masła. Zostawiamy na maleńkim ogniu. Trzymamy tak, aż się niemal zetnie. Na chwilę wstawiamy wtedy jeszcze całość do ciepłego piekarnika. Gotowy omlet wykładamy na talerz. Zwijamy w rulonik, kroimy na pół.

Omlet z dodatkami

Podobne wpisy