Piernik z żurawiną i orzechami
|

Piernik z żurawiną i orzechami

W moim domu nikt nie ma alergii. Dlatego przepisy wykluczające jakiś produkt z diety traktuję jako ciekawostki, nie konieczność. Książka Słodka kuchnia roślinna to zbiór przepisów na zdrowe słodkości bez nabiału. Podchodziłam do niej sceptycznie, ale im dłużej ją czytam, tym bardziej mi się podoba. Co najważniejsze – wszystkie desery, które dzięki niej przygotowałam, były naprawdę pyszne. Pewnie będę ich jeszcze sporo pokazywać w przyszłym roku, ale przed świętami mam dla Was jeden – piernik z żurawiną i orzechami. Ja przygotowałam go na krowim mleku, ale jeśli jesteście alergikami – wybierzcie roślinne, jak w przepisie. Będzie pysznie!

I jeszcze jedno – wymiary blachy podaję za książką. Piernik z żurawiną piekłam właśnie w standardowej prostokątnej blaszce i wyszedł dość płaski. Jeśli chcecie mieć wyższe ciasto, wybierzcie mniejszą foremkę, może keksówkę? Tylko pamiętajcie, żeby piec go wtedy trochę dłużej. Zawsze – do suchego patyczka.

Składniki

(na blachę 40 x 25 cm)

1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej lub bezglutenowej mieszanki (u mnie chlebowa typ 650-750)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
0,5 szkl. miodu (dla alergików: melasa z karobu, trzcinowa lub buraczana)
1 szkl. mleka (np. roślinnego)
1 łyżka octu jabłkowego
6 łyżek oleju
1 szkl. orzechów
garść suszonej żurawiny

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę i kakao.

W drugiej mieszamy składniki mokre: mleko, płynny miód, ocet i olej.

Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodając orzechy i żurawinę.

Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Ida Kulawik, Słodka kuchnia roślinna

Przeczytaj recenzję książki Słodka kuchnia roślinna na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!

Słodka kuchnia roślinna recenzja

Podobne wpisy