• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Piernik z żurawiną i orzechami
Boże Narodzenie// ciasta czekoladowe

Piernik z żurawiną i orzechami

21 grudnia 2017 • 2  

W moim domu nikt nie ma alergii. Dlatego przepisy wykluczające jakiś produkt z diety traktuję jako ciekawostki, nie konieczność. Książka Słodka kuchnia roślinna to zbiór przepisów na zdrowe słodkości bez nabiału. Podchodziłam do niej sceptycznie, ale im dłużej ją czytam, tym bardziej mi się podoba. Co najważniejsze – wszystkie desery, które dzięki niej przygotowałam, były naprawdę pyszne. Pewnie będę ich jeszcze sporo pokazywać w przyszłym roku, ale przed świętami mam dla Was jeden – piernik z żurawiną i orzechami. Ja przygotowałam go na krowim mleku, ale jeśli jesteście alergikami – wybierzcie roślinne, jak w przepisie. Będzie pysznie!

I jeszcze jedno – wymiary blachy podaję za książką. Piernik z żurawiną piekłam właśnie w standardowej prostokątnej blaszce i wyszedł dość płaski. Jeśli chcecie mieć wyższe ciasto, wybierzcie mniejszą foremkę, może keksówkę? Tylko pamiętajcie, żeby piec go wtedy trochę dłużej. Zawsze – do suchego patyczka.

Składniki

(na blachę 40 x 25 cm)

1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej lub bezglutenowej mieszanki (u mnie chlebowa typ 650-750)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
0,5 szkl. miodu (dla alergików: melasa z karobu, trzcinowa lub buraczana)
1 szkl. mleka (np. roślinnego)
1 łyżka octu jabłkowego
6 łyżek oleju
1 szkl. orzechów
garść suszonej żurawiny

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę i kakao.

W drugiej mieszamy składniki mokre: mleko, płynny miód, ocet i olej.

Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodając orzechy i żurawinę.

Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Ida Kulawik, Słodka kuchnia roślinna

Piernik z żurawiną i orzechami
Piernik z żurawiną i orzechami

Przeczytaj recenzję książki Słodka kuchnia roślinna na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!

Słodka kuchnia roślinna recenzja

#orzechy, #żurawina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tort z opłatkiem - Boisko piłkarskie Poprzedni Tort z opłatkiem tort boisko piłkarskie
Kulinarne świętowanie - przepisy na karnawał (darmowy e-book) • Kolejny Kulinarne świętowanie przepisy na karnawał darmowy e-book

Zajrzyj też tutaj

Makowa gwiazda

Makowa gwiazda  

15 grudnia 2016

Śnieżki czekoladowo-orzechowe  

4 grudnia 2014
Świąteczny e-book kulinarny

Mikołaj na słodko i wielki świąteczny e-book od blogerek kulinarnych  

14 grudnia 2016

2 komentarze

  1. gin

    on 7 stycznia 2018 at 15:32
    Odpowiedz

    Mmm, to zdecydowanie moje smaki 🙂
    Mam tak samo z przepisami dla alergików – od czasu do czasu lubię spróbować 🙂

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 12 stycznia 2018 at 01:22
      Odpowiedz

      Pyszny był ten piernik. Zupełnie jak nie dla alergików 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda