Owsiane podpłomyki
|

Owsiane podpłomyki

Uwielbiam wszelkiego typu płaskie pieczywo – czy to z piekarnika, czy z patelni. Te owsiane podpłomyki wysunęły się na prowadzenie w moim osobistym rankingu domowego pieczywa już jakiś czas temu. Moje Starszaki nie lubią owsianki, ale w takiej postaci wsuwają płatki owsiane i nie marudzą. To tylko jeden z plusów. Poza tym ciasto przygotowuje się w kilka sekund. Smażenie też nie trwa długo. Można dodać odrobinę sody oczyszczonej i wtedy chlebki są trochę bardziej puszyste. Idealnie nadają się do sałatek, do grilla, ale też zamiast pieczywa – do kanapek.

Składniki

200 g mąki pszennej typ 450, 550, 650 albo 750 (dowolnie)
100 g płatków owsianych
200 g wody
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie)

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy do połączenia się. Kiedy powstanie zwarte ciasto, odstawiamy je na kwadrans przykryte ściereczką.

Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy cienko lub rozpłaszczamy w rękach i smażymy na rozgrzanej suchej patelni (np. do naleśników lub grillowej) z obu stron – do zrumienienia.

Źródło: Smakowity Chleb

Podobne wpisy