Proste ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe, bo na jogurcie naturalnym – to oczywiste. A proste, bo nie trzeba nic mieszać. Można ewentualnie przesiać mąkę i zapewniam Was, że to będzie najtrudniejsza część całego procesu. Do mąki dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką albo widelcem i przelewamy nasze ciasto jogurtowe do foremki. Zadanie wykonane! Można nastawić kawę i czekać, aż ciasto pięknie wyrośnie. Potem posypać cukrem pudrem i delektować się jego delikatnym smakiem. Nie ma nic lepszego na leniwe jesienne popołudnia!

Składniki

(na formę o wymiarach 20 x 30 cm)

2 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. jogurtu naturalnego
3/4 szkl. cukru
3 jajka
3/4 szkl. oleju
cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem albo łyżką aż do połączenia. Można je zmiksować, ale na małych obrotach miksera i bardzo krótko – tylko do momentu, aż się połączą.

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut – do suchego patyczka.

Dekorujemy cukrem pudrem.

 

Proste ciasto jogurtowe

Podobne wpisy