Ciasto z mascarpone i gruszkami

Ciasto z mascarpone i gruszkami

Na Dzień Chłopaka do klasy mojej córki zrobiłam cake popsy. Plany miałam wielkie i nakupiłam mnóstwo serka mascarpone – oczywiście sporo mi go zostało. Nie chciałam wykorzystywać go do tiramisu ani nawet do muffinek tiramisu, chociaż bardzo je lubię. Szukałam ciasta, w którym mascarpone dobrze by się odnalazło. I tak powstało ciasto z mascarpone i gruszkami. A właściwie z gruszkami i bez gruszek, bo przygotowałam od razu dwie porcje – ta bez owoców też jest pyszna!

Uwaga! Ciasto jest gęste, ciężkie i mało słodkie. Spokojnie można kroić je na pajdy i jeść posmarowane miodem.

Składniki

3 jajka
3/4 szkl. cukru
250 g serka mascarpone
2,5 łyżki oleju
1,5 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 gruszki

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę – na wysokich obrotach. Wciąż miksując, dodajemy stopniowo serek mascarpone, a potem olej.

Do misy z ciastem przesiewamy mąki pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy na wolnych obrotach miksera lub szpatułką – do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki i układamy na cieście, delikatnie je dociskając.

Pieczemy w 160 stopniach przez 40-50 minut (do suchego patyczka).

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy