Razowe muffiny bananowo-pomarańczowe

Razowe muffiny bananowo-pomarańczowe (bez cukru)

Te razowe muffiny bananowo-pomarańczowe nie mają w sobie grama cukru. Chyba że dodacie słodzony sok pomarańczowy, ale polecam raczej wycisnąć świeży sok z pomarańczy. Teraz te owoce są niesamowicie słodkie – razem z bananami dodadzą Waszym muffinom tyle słodyczy, że dodatkowy cukier naprawdę nie będzie już potrzebny. Jeśli chcecie, możecie jeść je z dżemem, ale nawet bez dodatków smakują bardzo dobrze. Świetnie się nadają jako drugie śniadanie do szkoły dla dzieciaków. Muffiny chętnie zje każde dziecko, i nawet nie będzie przypuszczać, że to zdrowa przekąska.

Składniki

(na 6 sztuk)

100 g mąki graham
50 g mąki żytniej (typ 720)
10 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
2 dojrzałe banany
10 g oleju
70 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)

W jednej misce łączymy suche składniki, czyli obie mąki, kakao i sodę.

W drugiej misce łączymy mokre składniki, czyli jajko, banany, olej i sok pomarańczowy – można całość zmiksować blenderem.

Łączymy zawartość obu misek i przekładamy masę do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

Podobne wpisy