Muffiny bananowe na mące orkiszowej
Czasem przypomina mi się, że kiedyś nie lubiłam robić muffinów… Wydawało mi się, że są bardzo czasochłonne, a wychodzi tylko 12 sztuk z jednej porcji i bardzo szybko znikają. Wolałam upiec całą blachę ciasteczek. Ale teraz uwielbiam muffiny. Również dlatego, że dzieci mogą je przygotować samodzielnie. Nie ma nic prostszego! Mieszamy składniki suche, w drugiej misce składniki mokre, całą łączymy – wystarczy wymieszać widelcem. Przekładamy do foremek i gotowe! Dziś mam dla Was przepis na muffiny bananowe na mące orkiszowej. Nie przebiły w moim rankingu muffinów bananowych z jarmużem, ale czasem warto spróbować czegoś innego dla odmiany. Możecie dodać do nich żurawinę albo kawałki czekolady!
Składniki
(na 12 sztuk)
3 miękkie banany
75 g masła roztopionego i lekko przestudzonego
1/2 szkl. cukru
3 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Banany rozgniatamy widelcem albo blenderem, dodajemy do nich masło, cukier i jajko i całość mieszamy mikserem lub trzepaczką (albo nawet widelcem).
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i solą.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ją do formy na muffinki wyłożonej papilotkami albo do silikonowych foremek.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.