Uwielbiam tę porę roku. Wykorzystując młode warzywa, każdy jest w stanie przygotować pyszny obiad. Dziś na naszym stole króluje tarta z botwinką i szparagami. Niech Was nie kuszą wymyślne przyprawy i zioła. Do tej tarty wystarczy pieprz, sól, ewentualnie odrobina gałki muszkatołowej. Całą resztę smaku dadzą botwinka i szparagi. Możecie oczywiście przygotować kruchy spód (trzeba go będzie chwilę podpiec przed nałożeniem farszu). Jeśli się na taki zdecydujecie, polecam kruche ciasto, które wykorzystałam do zrobienia tarty cebulowej – moim zdaniem najlepsze.
Składniki
ciasto francuskie
1 czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek botwinki
200 g twarogu (lub ricotty)
3 jajka
1 pęczek szparagów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni na oliwie. Dodajemy posiekaną botwinkę – liście, gałązki i buraki. Podsmażamy całość kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy twaróg i jajka – mieszamy do uskania jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do tarty natłuszczamy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Przekładamy na ciasto farsz z botwinką. Szparagi myjemy, odrywamy zdrętwiałe końcówki. Układamy szparagi na tarcie, delikatnie wciskając je w farsz.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Źródło: Everyday Cooking
3 komentarze
Okiem i Dłońmi Blog Kulinarny
on 8 czerwca 2016 at 11:10Ależ fantastyczne połączenie. 🙂 Jedno z nas niestety nie może jeść buraków ani botwinki (zalecenia diety z niskim indeksem glikemicznym), ale mimo to chyba ją zrobimy, bo wygląd strasznie apetycznie. 🙂
Tradycyjna Kuchnia
on 7 czerwca 2016 at 21:08wooow 🙂 Ale cudowne połączenie dwóch warzyw sezonowych; botwinki i szparagów. Świetny pomysł!
pozdrawiam,
Kaśka
————-
zapraszam do mnie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
eva
on 8 czerwca 2016 at 07:12Jest naprawdę rewelacyjna w smaku! Polecam wypróbować, póki są szparagi 🙂