Tarta z botwinką i szparagami
|

Tarta z botwinką i szparagami

Uwielbiam tę porę roku. Wykorzystując młode warzywa, każdy jest w stanie przygotować pyszny obiad. Dziś na naszym stole króluje tarta z botwinką i szparagami. Niech Was nie kuszą wymyślne przyprawy i zioła. Do tej tarty wystarczy pieprz, sól, ewentualnie odrobina gałki muszkatołowej. Całą resztę smaku dadzą botwinka i szparagi. Możecie oczywiście przygotować kruchy spód (trzeba go będzie chwilę podpiec przed nałożeniem farszu). Jeśli się na taki zdecydujecie, polecam kruche ciasto, które wykorzystałam do zrobienia tarty cebulowej – moim zdaniem najlepsze.

Składniki

ciasto francuskie
1 czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek botwinki
200 g twarogu (lub ricotty)
3 jajka
1 pęczek szparagów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni na oliwie. Dodajemy posiekaną botwinkę – liście, gałązki i buraki. Podsmażamy całość kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy twaróg i jajka – mieszamy do uskania jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę do tarty natłuszczamy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Przekładamy na ciasto farsz z botwinką. Szparagi myjemy, odrywamy zdrętwiałe końcówki. Układamy szparagi na tarcie, delikatnie wciskając je w farsz.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Źródło: Everyday Cooking

Tarta z botwinką i szparagami

Podobne wpisy