• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Tarta z botwinką i szparagami
dania jarskie// tarty jarskie

Tarta z botwinką i szparagami

7 czerwca 2016 • 3  

Uwielbiam tę porę roku. Wykorzystując młode warzywa, każdy jest w stanie przygotować pyszny obiad. Dziś na naszym stole króluje tarta z botwinką i szparagami. Niech Was nie kuszą wymyślne przyprawy i zioła. Do tej tarty wystarczy pieprz, sól, ewentualnie odrobina gałki muszkatołowej. Całą resztę smaku dadzą botwinka i szparagi. Możecie oczywiście przygotować kruchy spód (trzeba go będzie chwilę podpiec przed nałożeniem farszu). Jeśli się na taki zdecydujecie, polecam kruche ciasto, które wykorzystałam do zrobienia tarty cebulowej – moim zdaniem najlepsze.

Składniki

ciasto francuskie
1 czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek botwinki
200 g twarogu (lub ricotty)
3 jajka
1 pęczek szparagów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni na oliwie. Dodajemy posiekaną botwinkę – liście, gałązki i buraki. Podsmażamy całość kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy twaróg i jajka – mieszamy do uskania jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę do tarty natłuszczamy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Przekładamy na ciasto farsz z botwinką. Szparagi myjemy, odrywamy zdrętwiałe końcówki. Układamy szparagi na tarcie, delikatnie wciskając je w farsz.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Źródło: Everyday Cooking

Tarta z botwinką i szparagami

#botwinka, #ciasto francuskie, #szparagi, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Czekoladowe buźki Poprzedni
Sernik kokosowy z truskawkami • Kolejny Sernik kokosowy z truskawkami

Zajrzyj też tutaj

Kotlety z kuskusu  

6 lipca 2013

Paluszki rybne w panierce z kuskusu  

20 października 2014
Leniwe

Leniwe  

18 lutego 2013

3 komentarze

  1. Okiem i Dłońmi Blog Kulinarny

    on 8 czerwca 2016 at 11:10
    Odpowiedz

    Ależ fantastyczne połączenie. 🙂 Jedno z nas niestety nie może jeść buraków ani botwinki (zalecenia diety z niskim indeksem glikemicznym), ale mimo to chyba ją zrobimy, bo wygląd strasznie apetycznie. 🙂

  2. Tradycyjna Kuchnia

    on 7 czerwca 2016 at 21:08
    Odpowiedz

    wooow 🙂 Ale cudowne połączenie dwóch warzyw sezonowych; botwinki i szparagów. Świetny pomysł!

    pozdrawiam,
    Kaśka
    ————-

    zapraszam do mnie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    • eva

      on 8 czerwca 2016 at 07:12
      Odpowiedz

      Jest naprawdę rewelacyjna w smaku! Polecam wypróbować, póki są szparagi 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda