Winegret

Winegret

Przerażała mnie ta nazwa – winegret. Przez długie lata omijałam ten sos szerokim łukiem. Jeśli robiłam sałatki, to albo skropione oliwą i posypane ziołami, albo wymieszane z jogurtem bądź sosem czosnkowym. Aż w końcu nadszedł dzień, kiedy postanowiłam się przełamać. Zebrałam informacje na temat sosu winegret, skompilowałam kilka najbardziej popularnych receptur i okazało się, że wyszedł mi najlepszy sos sałatkowy, jaki kiedykolwiek jadłam. A do tego tak łatwy w przygotowaniu, że mogą go zrobić nawet moje dzieci!

Składniki

4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz

Wszystkie składniki sosu mieszamy. Polewamy nim sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem.

Winegret

Podobne wpisy