Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Pesto można zrobić prawie ze wszystkiego. Kilka przykładów znajdziecie już na naszym blogu. Wczoraj na fanpage’u bloga mogliście obejrzeć filmik pokazujący, jak szybko przygotować pesto z jarmużu. Suszone pomidory z kolei uwielbia mój Mąż, więc musiałam wypróbować także ten przepis. Pesto z suszonych pomidorów okazało się pyszne! I nie – to nie ono barwi makaron. Kupiłam kiedyś czarne tagliatelle barwione atramentem z kałamarnicy. Dzieci bały się je jeść, ale pomyślałam, że będzie dobrym dodatkiem do pesto z suszonych pomidorów.
Składniki
ulubiony makaron
140 g suszonych pomidorów w oliwie
listki bazylii oberwane z pęczka z jednej doniczki
2 ząbki czosnku
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente.
W międzyczasie wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w malakserze albo misce i miksujemy lub blendujemy. Można też użyć do tego moździerza lub nawet siekacza do ziół.
Gotowe pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Na talerzu posypujemy dodatkowo płatkami migdałów i startym parmezanem.
Źródło: Cookuj. Udane gotowanie