• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Ewa Hangel Garnek rzymski recenzja
recenzje

Ewa Hangel „Garnek rzymski” – recenzja

19 lipca 2017 • 0  

To nie było moje pierwsze spotkanie z książkami Ewy Hangel. Całkiem niedawno testowałam jej przepisy na wegetariańskie dania z kociołka. Te dwie książki łączy jedno – smak. Potrawy pani Ewy są sycące i „swojskie”. Nie znajdziecie tu modnych ostatnio składników z grona superfood, typu chia, quinoa czy jagody goji. Autorka miesza za to polskie tradycje z węgierskimi przyprawami. I wydobywa z nich same wspaniałości.

Jak i co piec w garnku rzymskim

Na wstępie książki Garnek rzymski dostajemy garść informacji o podstawowym składniku każdej opisanej tu potrawy, czyli o glinianym garnku. Jeśli macie ochotę sprawdzić, jak prosty i wygodny jest on w użyciu, zapraszam do przeczytania wpisu: Jak piec w garnku rzymskim. Tworząc go, bazowałam na swoich doświadczeniach i na książce Ewy Hangel.

Do niedawna garnek rzymski łączył się dla mnie tylko z wypiekiem pieczywa. Tymczasem w omawianej publikacji jest zaledwie 5 przepisów na chleby. I zapewne nie okażą się zaskakujące dla wytrawnych domowych piekarzy. Wszystko to klasyczne receptury. Szczególnie polecam Wam chleb z ziemniakami – ten rodzaj pieczywa wymaga dłuższego przygotowania, ale gwarantuję, że konsystencja ciasta Was zachwyci.

Oprócz chlebów mamy jeszcze przepisy na:

zapiekanki z ziemniaków,
pieczone jarskie specjały,
mięsne pyszności,
ryby – całkiem inaczej,
szybkie, ostre, cudne zapiekanki.

Uwaga! Jeśli zdecydujecie się zapiekać ryby, a nie macie garnka ze szkliwionym wnętrzem, zapachy przenikną do gliny i w konsekwencji – do pieczonych w niej później potraw. Dobrze jest kupić osobny garnek na dania z ryb. To wydatek rzędu 40-50 zł za sztukę.

Ewa Hangel Garnek rzymski recenzja
Ewa Hangel Garnek rzymski recenzja

Od prostoty do poezji

Tak jak w innych książkach pani Ewy w publikacji Garnek rzymski nie ma zdjęć potraw, a jedynie jednobarwne grafiki. Mnie to nie przeszkadza. Ważne, że przepisy są sprawdzone. Gorzej, że autorka nie podaje wymiarów garnków, jakie pasują do danej ilości składników. Szczególnie w przypadku chlebów było to dla mnie uciążliwe. Trzeba wszystko wypraktykować samemu.

Nieco irytujący jest też sposób nazywania potraw. Niektóre nazwy są co prawda opisowe i już na pierwszy rzut oka widać, z czym mamy do czynienia. Na przykład:

zapiekanka porowo-ziemniaczana z rodzynkami,
chleb z oliwkami, bazylią i suszonym pomidorem,
ryżowa zapiekanka z warzywami i szczypiorkiem,
mięsne roladki z ziemniaczkami.

Ale inne uderzają w poetyckie nuty:

pierś kurczaka z boczku na boczek, ukochane danie Ludwika,
wściekła sola na ooooostro,
fajna baba z niezłym boczkiem,
dumny indyk.

W kuchni lubię prostotę i stawiam na wymiar praktyczny. Jeśli muszę się przedzierać przez dziwne nazewnictwo w poszukiwaniu inspiracji na obiad, lekko mnie to irytuje. Ale może dla Was te fikuśne nazwy będą miały swój urok?

Ewa Hangel Garnek rzymski recenzja
Ewa Hangel Garnek rzymski recenzja

W każdym razie kryje się pod nimi kilkadziesiąt doskonałych przepisów. Przygotowanych niemal bez tłuszczu, metodą wolnego pieczenia – i to w glinianym garnku, który jak żaden inny potrafi podbić smak i aromat potrawy. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście w glinie, nie zastanawiajcie się długo, czy tego spróbować. I nie zapomnijcie dokupić do kompletu książki Ewy Hangel Garnek rzymski. W Internecie – o dziwo – nie ma wiele przepisów na dania pieczone w ten sposób.

Tytuł: Garnek rzymski
Autor: Ewa Hangel
Wydawnictwo: Studio Emka, 2015
Liczba stron: 144
Liczba przepisów: 80
Cena: 29 zł

Książkę prezentujemy dzięki uprzejmości wydawnictwa Studio Emka

Zobacz przepisy z tej książki na naszym blogu!

  1. Chleb pszenny z ziarnami
  2. Kurczak zapiekany z ziemniakami i szparagówką
Chleb pszenny z ziarnami w garnku rzymskim
Nowe przepisy już wkrótce

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kurczak zapiekany z ziemniakami i szparagówką Poprzedni
Gulasz wieprzowy z wiśniami • Kolejny Gulasz wieprzowy z wiśniami

Zajrzyj też tutaj

Udo Pollmer, „Kto nam podkłada świnię?” – recenzja  

18 maja 2016
Słodka kuchnia roślinna recenzja

Ida Kulawik „Słodka kuchnia roślinna” – recenzja  

30 grudnia 2017

Michelle Keogh, „Tajniki suszenia żywności” – recenzja  

16 października 2016

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda