Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie
Czy już wspominałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe? Za smak, za wygląd, za to, jak wiele można z nim zrobić. Z ciasta drożdżowego przygotujecie chleb w kształcie mikołaja albo obiad w kształcie krokodyla. Zrobicie drożdżowe żółwie i klasyczne bułeczki z nadzieniem. Albo… zakręconą drożdżówkę z dżemem. Trochę będzie z nią pracy, ale efekt Wam to wynagrodzi. Zamiast dżemu możecie wykorzystać oczywiście domową nutellę, nadzienie makowe, cynamon z masłem i brązowym cukrem albo nadzienie z twarożku – cokolwiek przyjdzie Wam do głowy! Taka drożdżówka z dżemem sprawdzi się jako deser, przekąska do szkoły albo słodkie śniadanie w wyjątkowy poranek. Dobry humor na resztę dnia gwarantowany!
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. W przypadku suchych drożdży pomijamy ten fragment.
Pozostałe składniki (z wyjątkiem dżemu!) umieszczamy w misie miksera, dodajemy lekko spulchnione drożdże i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski (może to być ta sama miska, w której wyrabialiśmy ciasto drożdżowe), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy (wbijamy w nie pieść), chwilę wyrabiamy na blacie i rozwałkowujemy na kształt płaskiego prostokąta.
Całą powierzchnię ciasta smarujemy cienko dżemem. Dłuższe boki składamy, tak żeby się spotkały pośrodku – i sklejamy je. Bardzo delikatnie rozwałkowujemy powstały węższy prostokąt.
Kroimy ciasto na centymetrowe pionowe paski. Każdy pasek łapiemy na krótsze końce i skręcamy spiralnie.
Teraz są dwie możliwości:
1. Układamy paski pasko obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Układamy paski w kilku warstwach w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (ja wybrałam ten sposób).
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20– 30 minut – aż ciasto się zarumieni. Paski ułożone warstwami będą potrzebować więcej czasu (30–35 minut).
Jeśli piekliśmy w keksówce – drożdżówka jest gotowa.
Jeśli piekliśmy na płaskiej blasze, czekamy chwilę, aż spirale lekko ostygną, smarujemy je cienką warstwą dżemu i ciasno zwijamy w roladę. Owijamy ciasto folią i zostawiamy do ostudzenia, żeby zastygło w takim kształcie.
Składniki
Przepis
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. W przypadku suchych drożdży pomijamy ten fragment.
Pozostałe składniki (z wyjątkiem dżemu!) umieszczamy w misie miksera, dodajemy lekko spulchnione drożdże i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski (może to być ta sama miska, w której wyrabialiśmy ciasto drożdżowe), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy (wbijamy w nie pieść), chwilę wyrabiamy na blacie i rozwałkowujemy na kształt płaskiego prostokąta.
Całą powierzchnię ciasta smarujemy cienko dżemem. Dłuższe boki składamy, tak żeby się spotkały pośrodku – i sklejamy je. Bardzo delikatnie rozwałkowujemy powstały węższy prostokąt.
Kroimy ciasto na centymetrowe pionowe paski. Każdy pasek łapiemy na krótsze końce i skręcamy spiralnie.
Teraz są dwie możliwości:
1. Układamy paski pasko obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Układamy paski w kilku warstwach w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (ja wybrałam ten sposób).
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20– 30 minut – aż ciasto się zarumieni. Paski ułożone warstwami będą potrzebować więcej czasu (30–35 minut).
Jeśli piekliśmy w keksówce – drożdżówka jest gotowa.
Jeśli piekliśmy na płaskiej blasze, czekamy chwilę, aż spirale lekko ostygną, smarujemy je cienką warstwą dżemu i ciasno zwijamy w roladę. Owijamy ciasto folią i zostawiamy do ostudzenia, żeby zastygło w takim kształcie.
Notes
Źródło: Justyna Dragan