Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
|

Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Czy już wspominałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe? Za smak, za wygląd, za to, jak wiele można z nim zrobić. Z ciasta drożdżowego przygotujecie chleb w kształcie mikołaja albo obiad w kształcie krokodyla. Zrobicie drożdżowe żółwie i klasyczne bułeczki z nadzieniem. Albo… zakręconą drożdżówkę z dżemem. Trochę będzie z nią pracy, ale efekt Wam to wynagrodzi. Zamiast dżemu możecie wykorzystać oczywiście domową nutellę, nadzienie makowe, cynamon z masłem i brązowym cukrem albo nadzienie z twarożku – cokolwiek przyjdzie Wam do głowy! Taka drożdżówka z dżemem sprawdzi się jako deser, przekąska do szkoły albo słodkie śniadanie w wyjątkowy poranek. Dobry humor na resztę dnia gwarantowany!

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Czas przygotowania1 godz.

Czas gotowania/pieczenia/smażenia30 min

Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale

Składniki
 450 g mąki pszennej typ 450-550
 30 g świeżych drożdży (lub 14 g suchych)
 50 g cukru
 200 ml letniego mleka
 2 szt. jajka
 50 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
 szczypta soli
 ulubiony dżem

1

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. W przypadku suchych drożdży pomijamy ten fragment.

2

Pozostałe składniki (z wyjątkiem dżemu!) umieszczamy w misie miksera, dodajemy lekko spulchnione drożdże i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski (może to być ta sama miska, w której wyrabialiśmy ciasto drożdżowe), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3

Po tym czasie ciasto odgazowujemy (wbijamy w nie pieść), chwilę wyrabiamy na blacie i rozwałkowujemy na kształt płaskiego prostokąta.

4

Całą powierzchnię ciasta smarujemy cienko dżemem. Dłuższe boki składamy, tak żeby się spotkały pośrodku – i sklejamy je. Bardzo delikatnie rozwałkowujemy powstały węższy prostokąt.

Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale

5

Kroimy ciasto na centymetrowe pionowe paski. Każdy pasek łapiemy na krótsze końce i skręcamy spiralnie.

Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale

6

Teraz są dwie możliwości:
1. Układamy paski pasko obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Układamy paski w kilku warstwach w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (ja wybrałam ten sposób).

Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale

7

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20– 30 minut – aż ciasto się zarumieni. Paski ułożone warstwami będą potrzebować więcej czasu (30–35 minut).
Jeśli piekliśmy w keksówce – drożdżówka jest gotowa.
Jeśli piekliśmy na płaskiej blasze, czekamy chwilę, aż spirale lekko ostygną, smarujemy je cienką warstwą dżemu i ciasno zwijamy w roladę. Owijamy ciasto folią i zostawiamy do ostudzenia, żeby zastygło w takim kształcie.

Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale

Składniki

Składniki
 450 g mąki pszennej typ 450-550
 30 g świeżych drożdży (lub 14 g suchych)
 50 g cukru
 200 ml letniego mleka
 2 szt. jajka
 50 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
 szczypta soli
 ulubiony dżem

Przepis

1

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. W przypadku suchych drożdży pomijamy ten fragment.

2

Pozostałe składniki (z wyjątkiem dżemu!) umieszczamy w misie miksera, dodajemy lekko spulchnione drożdże i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski (może to być ta sama miska, w której wyrabialiśmy ciasto drożdżowe), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3

Po tym czasie ciasto odgazowujemy (wbijamy w nie pieść), chwilę wyrabiamy na blacie i rozwałkowujemy na kształt płaskiego prostokąta.

4

Całą powierzchnię ciasta smarujemy cienko dżemem. Dłuższe boki składamy, tak żeby się spotkały pośrodku – i sklejamy je. Bardzo delikatnie rozwałkowujemy powstały węższy prostokąt.

Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale

5

Kroimy ciasto na centymetrowe pionowe paski. Każdy pasek łapiemy na krótsze końce i skręcamy spiralnie.

Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale

6

Teraz są dwie możliwości:
1. Układamy paski pasko obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Układamy paski w kilku warstwach w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (ja wybrałam ten sposób).

Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale

7

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20– 30 minut – aż ciasto się zarumieni. Paski ułożone warstwami będą potrzebować więcej czasu (30–35 minut).
Jeśli piekliśmy w keksówce – drożdżówka jest gotowa.
Jeśli piekliśmy na płaskiej blasze, czekamy chwilę, aż spirale lekko ostygną, smarujemy je cienką warstwą dżemu i ciasno zwijamy w roladę. Owijamy ciasto folią i zostawiamy do ostudzenia, żeby zastygło w takim kształcie.

Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale

Notes

Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Źródło: Justyna Dragan

Podobne wpisy